Andra Sidan Atlanten

20180218
Hemkommen efter en heldag på jobbet, och helt utslagen sitter jag just nu i sängen och tänker på att om bara ett par dagar sitter Adina och jag på ett plan till Dublin! Det ska bli så himla skönt att få lämna kalla sverige, för ett ännu gråare Dublin... skämtosido så är det alltid accepterat med dåligt väder på en sådan typ av semester. Enligt väderprognosen ska det regna under hela tiden vi befinner oss där, ganska så skoj. 
 
Jag tänkte mest kika in här och uppdatera, mestaldels för min egen skull men också för att jag inte ska glömma bort att uppdatera med mina resor, för att det är trots allt därför jag har denna bloggen (för mig själv). Det är så himla härligt att kunna skrolla tillbaka här och titta på allting jag gjorde i USA under mina år där och bli bitter över att vädret rent ut sagt SUGER här i Sverige... Varför. 
 
Och med det avslutar jag med en av mina favoritbilder från mina år i USA... San Fransico, åh vad jag saknar dig. 
 
 
Hur man reser så billigt som möjligt - Del 1. Boende
För det första så handlar det om planering (och det går inte att vara fin i kanten och petig)... Planerig är A och O. Planering av din resa innebär inte att du måste planera varje detalj, utan det handlar mycket om att man ska ha ett hum om vad man vill få ut med sin resa. 
 
Det bästa jag vet när jag reser själv är att hittade boende via Couchsurfing.com. Couchsurfing är gratis och kan vara helt säkert (men också helt osäkert) beroende på hur kräsen du är. Under min resmånad i USA och min Interrail sommaren 2017 bodde jag endast via Couchsurfing. Det går ut på att du bor hemma hos någon som du inte känner för att lära känna denne personen och prata, dela historier osv. Jag brukar alltid ha med mig någonting svenskt när jag åker och bor hos någon (alltid Marabou eftersom det är lätt att ta med sig - jag har inte stött på någon som varit allergisk eller ogillat choklad ännu). Förutom att spendera mestadels av tiden med en annan människa, föredrar jag Couchsurfing för att om personen är ledig så brukar den oftast visa mig runt staden, och då slipper man se allt det tråkiga turistiga, och kan istället se staden från ett helt annat perspektiv. 
 
Ibland har jag fått en luftmadrass att sova på, andra gånger har det blivit en soffa men jag har även fått ett gästrum och därmed haft min egen säng. Vissa boenden kräver att du har med dig sovsäck, medans andra låter dig låna både lakan och handdukar. Det är väldigt olika från person till person också om de låter dig vara själv i huset, om du får en nyckel eller om du måste lämna när de jobbar osv. Allting handlar om att ta det som det kommer och inte fokusera för mycket på vart du bor utan mer om hela upplevelsen i sig. 
 
 
Det andra alternativet, vilket jag bara andvänt några enstaka gånger är Airbnb. Det är inte alls lika personligt och reser man själv kan jag tycka att couchsurfing är roligare, men om man är två eller flera som reser så är det självklart mycket bättre med Airbnb. De gånger jag bott via Airbnb har jag antingen hyrt ett rum hos någon eller så har jag haft hela stället för mig själv. Det gäller verkligen att hitta rätt. Vissa ställen begär lika mycket för att rum, som för en hel lägenet... och som ni kanske förstått vill jag lägga så lite pengar som möjligt på mitt boende när jag är ute och reser för att boendet är endast till för att förvara mina saker och ha någonstans att sova... 
 
Airbnb har jag använt i bland annat Budapest, New York och någonstans mitt ute i ingentstans ute i en öken i Arizona (där fanns det inte tillgång till varkenhotell eller couchsurfing). Det som är himla smidigt med Airbnb är också att du kan (oftast) laga mat på plats och därmed också spara pengar! Missförstå mig inte, att resa handlar i princip enbart om att äta gott i det landet man är i... Men att kunna laga frukost och kanske lunch hemma för att spara lite pengar är så himla värt det för mig.
 
Via HostelWorld har jag bokat alla mina hostel som jag bott på, vid detta inlägg kanske ni förstår att jag inte är så förtjust i hotell... Jag reser oftast själv och då är hostel ett så himla bra alternativ! Du kan få ett rum för så lite som 75 kr natten, beroende på vilken stad du befinner dig i. I London hittade jag hostel för 99kr/natten. Hostel handlar så mycket om att träffa människor och umgås och socialisera sig, och det är så himla viktigt när man reser själv. Att kunna bestämma sig för att umgås med folk, men också att kunna vara helt själv. Det som är bra med de flesta hostel är också att du kan även här laga mat och bara hänga i loungen (om det finns någon). Många hostel har även pubcrawls man kan hänga på, och massa andra aktiviteter till ett rabaterat pris, där man också träffar på sjukt coola människor. 
 
Ett fåtal av de hostel jag bott på ingår även frukost i det låga priset, och de har i princip alltid rabatt på drinkar och alkohol generellt. Reser jag själv dricker jag i princip aldrig men Hostel är inte bara för den som reser ensam, utan för alla. När vi nu reser till Litauen om en månad ska vi bo på ett hostel via HostelWorld och eftersom vi är fyra personer har vi bokat ett hostelrum med fyra sängar vilket innebär att vi faktiskt har hela rummet för oss själva hela vistelsen.
 
Det hela handlar i princip om att man ska leta på, bläddra mellan olika boenden och hemsidor. Glöm inte läsa recensioner oavsett vart du ska - för att ofta får man sig ett gott skratt när folk klagar på vilken färg lamporna i rummet har... skämtosido så ska man alltid läsa vad andra tycker men även inte lita på andra för mycket. Jag har klarat mig än så länge, och jag fortsätter att framförallt bo via dessa tre alternativ. 
 
     
Allt och ingenting på samma gång.
För ett tag sedan skrev jag om interrail planering, men det blev ingen eftersom den är uppsjuten två månader. Istället kom Tilda ner och mös i Malmö två dagar innan jag började skolan igen.. 
 
Igår var jag och tittade på en lägenhet här i Malmö som jag eventuellt vill köpa faktiskt. Den ligger i Ellstorp (för er som faktiskt vet vad det är) och får jag den för budet jag lagt, så är jag lägenhetsägare.. hur sjukt är inte det. Med hjälp av mina föräldrar självklart eftersom jag inte själv kan få ett lånelöfte. Det är snart ett år sedan jag kom hem från USA och jag måste faktiskt ge mig själv lite cred eftersom att jag lyckats komma in på Lunds universitet, jobba kvar på media markt och även jobba som körledare. Utöver det har jag nu fått ännu en kör, och pluggar kineiska vis sidan om. Många bollar i luften just nu, men det trivs jag med.
 
Denna våren är ganska rik på resor, jag har en resa inplanerad varje månad bortsätt från April. Nästa vecka åker Adina och jag till Dublin (vilket var hennes julklapp från mig), I mars åker jag till Västerås för att hälsa på Tilda men också till Kaunas, i Litauen tillsammans med Victor och Adina - 700 kr för flyg och boende är inte dåligt. I maj sticker jag till Reyjkavik med Tanja och den 29 maj flyger Tobias, Adina och jag till Tokyo för att vara där en vecka. Inom loppet av sex månader hinner jag då alltså besöka tre nya länder jag aldrig varit i förrut!!! Vill man så kan man. Jag kommer inom kort även också lägga upp ett inlägg på hur man faktiskt kan resa så billigt som möjligt... för mig handlar det inte om vart man bor, utan mer om vad man gör när man väl är där.
 
Nu ska jag fortsätta stirra in i min datorskärm och försöka plugga till tentan vi har på fredag, som jag garanterat kommer kugga.